Blokfluitfestival

Onderstaande informatie betreft editie 2018. Nog even geduld…

Het festival staat open voor alle blokfluitisten, vanaf bescheiden amateurs tot en met pre-professionele musici. Klik hier om de folder van het blokfluitprogramma te downloaden.

Docenten: Ook in 2018 staat een heel team aan docenten uit binnen en buitenland voor ons paraat. Zij verzorgen de ‘samenspelsessies’, het hoofdbestanddeel van het festival. Klik hier voor een overzicht van het legertje docenten in 2018. Opgelet, niet iedereen zal er drie dagen lang zijn.

Samenspelsessies: Elke dag leiden de docenten tientallen samenspelsessies op verschillende niveaus. Een samenspelsessie duurt 75 minuten. Hiervoor schrijf je je niet op voorhand in, je kiest ze op het moment zelf. Je vindt vanaf eind juni hier een overzicht van het aanbod. Klik hier voor het aanbod aan samenspelsessies in 2018, deze lijst is nog onder voorbehoud van wijzigingen! Behalve samenspelsessies zijn er ook workshops.

Workshops: In een workshop werk je gedurende twee opeenvolgende sessies rond een thema. Er zijn een tiental workshops gespreid over het weekend. Deze workshops hebben een maximum aantal deelnemers. Je schrijft je dan ook op voorhand in via het inschrijvingsformulier. Uiteraard moet je niet intekenen voor een workshop om het festival te doen slagen. Een lijst van alle workshops met de nodige informatie vind je hier.

MasterclassTerug van weggeweest! Op zaterdag hebben spelers de buitenkans om een openbare les (masterclass) te volgen bij Anna Stegmann, de frontvrouw van het Ensemble Odyssee. Het repertoire is Engelse en Italiaanse barokmuziek. Klavecinist van dienst is niemand minder dan Andrea Friggi! Een les duurt 50′-60′. Voor meer info over Anna en Andrea, klik hier. Meer uitleg over de masterclass vind je hier. De masterclass 2018 is volzet.

Dagindeling: Elke dag start met een tutti blokfluitorkest. Vervolgens zijn er vier samenspelsessies en ’s avonds een concert. Op zondag is er geen concert. De dagindeling vind je hier.

Deelnameprijs: Tot en met 30 april genieten deelnemers van een vroegboekkorting. Deelname op vrijdag of zaterdag kost dan € 60 per dag. Inbegrepen zijn samenspelsessies, avondmaal en concert. Op zondag zijn er enkel samenspelsessies en bedraagt de deelnameprijs € 50. Het beursbezoek is gratis. De vroegboekkorting, net zoals andere mogelijke kortingen zijn terug te vinden in het inschrijvingsformulier. Vanaf 1 mei gelden de volgende tarieven: vrijdag en zaterdag € 75/dag en zondag € 60.

Niveauverdeling: Een steeds terugkerende moeilijkheid op onze Blokfluitdagen is het kiezen van het juiste niveau. We maakten een overzicht dat moet helpen om je niveau in te schatten. Onze ervaring van de laatste jaren: kies niet te hoog en als het gekozene geschikt blijkt, blijf dan het liefst op dat niveau, want ‘eigenlijk te moeilijk’ leidt alleen maar tot frustratie voor jezelf en de anderen. Klik hier voor de beschrijving van de niveaus.

Het blokfluitprogramma vindt plaats in het Scheppersinstituut te Mechelen en staat apart van de gamba- en luitcursus.