lerarenteam winterblokfluitdag

Nathalie Fransen studeerde blokfluit aan het Lemmensinstituut bij Bart Coen en behaalde haar diploma in juni 2002 met grootste onderscheiding. Ze vervolmaakte haar studies met een diploma voor kamermuziek in 2004 en studeerde ondertussen ook verder voor luit bij Philippe Malfeyt, eveneens aan het Lemmensinstituut. In 2005 was ze als Erasmus-studente een jaar lang verbonden aan het Trinity College of Musicin London waar ze renaissanceluit volgde bij Jacob Heringman en theorbe bij David Miller. Aan het Lemmensinstituut behaalde ze daarna in 2007 een meesterdiploma voor luit & theorbe bij Philippe Malfeyt. In België is ze freelance actief als blokfluitiste en luitiste. Ze was ook stichtend lid van Ensemble Sarada (won o.a. de IYAP wedstrijd in 2006 en was te horen in Bozar, Festival van Vlaanderen, concertgebouw Brugge, enz…) en Ardalus o.l.v. Karen Ketels. Ze speelde mee in producties van Klara en de Vlaamse Opera. Als leerkracht geeft ze met hart en ziel blokfluitles, instrumentaal ensemble en initiatie aan de Academie voor podiumkunsten in Aalst en de Academie Peter Benoit in Lennik.


Jan Devlieger studeerde aan het conservatorium van zijn geboortestad Gent, en behaalde er eerste prijzen voor harmonie, contrapunt en fuga en kamermuziek. Aan de hogeschool Gent, departement Conservatorium verwierf hij ook de meestergraad voor zowel blokfluit (Patrick Peire) als klavecimbel (Carine Verhenneman). Als klavecinist, organist, blokfluitist en zanger verleende hij zijn medewerking aan tal van ensembles zoals Ex Tempore, Ardalus, Het Kamerorkest, Het Symfonieorkest van Vlaanderen en Aquarius Soloists. Hij is de stichter van het barokensemble Les Goûts-Authentiques en het renaissancegezelschap O Felici. Jan Devlieger maakte cd-opnames bij Etcetera, Aliud en Phaedra. Jan is leraar blokfluit, klavecimbel en theorie aan het conservatorium van Brugge en de muziekacademie van Deinze. Hij is ook werkzaam als docent begeleidingspraktijk en stemmen (theorie en praktijk) aan de School of Arts in Gent. Jan Devlieger componeert in oude stijlen, met uitgaves bij Musica Repartita. Hij schrijft ook programmabijlagen en geeft concertinleidingen voor de Singel.


Jan Van Hoecke is in 1982 geboren te Eeklo. In 2006 behaalde hij zijn masterdiploma blokfluit met de grootste onderscheiding, aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Bart Coen. Les i.v.m. het spelen van consortmuziek kreeg hij van Peter Declercq. Voor hedendaagse muziek volgde hij lessen bij Bart Bouckaert. Hij volgde masterclasses bij ondermeer Gerd Lünenbürger, Eva Legène, Dan Laurin en Maurice Van Lieshout. In 2006 kreeg hij een beurs van het conservatorium van Gent, om een jaar de opleiding Master na Master Solist hedendaagse muziek te volgen bij Tomma Wessel. Het zelfde jaar startte hij met een kamermuziekspecialisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, onder leiding van Viviane Spanoghe. Hij sloot deze studie af in 2009 met een jaar Erasmus te Lausanne, waar hij hedendaagse muziek studeerde bij Antonio Politano.

Jan gaf concerten in Europa, Japan en in de Verenigde Staten en trad verschillende malen op als solist met orkest. Hij werkte mee aan cd-opnames met Champ d’Action en Collegium Vocale, en werd uitgenodigd op het festival itinéraire baroque van Ton Koopman. Gedurende 3 jaar was hij lesgever aan de Hoofdstedelijke Academie van Brussel en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Oudenaarde. Sinds 2009 doceert hij blokfluit aan het conservatorium van Lausanne.


Tom Beets is geen onbekende in de blokfluitwereld. Hij staat bekend als een uitstekend vertolker van renaissance- en barokmuziek en concerteert wereldwijd. Tom speelt ondermeer bij gevestigde ensembles als Currende en Mezzaluna. Hij was lid van SaradaCapilla Flamenca en zowel blokfluitist als organisator bij het Flanders Recorder Quartet, in België beter bekend als Vier op ’n Rij.

Tom ontving een exceptional achievement award van de Amerikaanse Recorder Society en is vice-president van de Engelse Recorder Society. Hij is de drijvende kracht achter twee van de grootste blokfluitfestivals te wereld, de Recorder Summer School te Beverly, UK en de Blokfluitdagen in Mechelen, BE en organiseert op regelmatige basis blokfluitorkestdagen onder de merknaam Air-Force. Hij publiceerde talrijke artikels over het samen- en consortspel. Als docent blokfluit en ensemble is Tom veelgevraagd voor cursussen en stages in geheel Europa. Sinds 2010 is hij redacteur van het trimestriële vaktijdschrift ‘blokfluitist’. Tom publiceert arrangementen en transripties van voornamelijk onbekende betekste renaissancemuziek bij Tre Fontane en RecorderMusicMail. Tom is tevens gambist. Naast al zijn muzikale activiteiten is hij een fervent lindy hopper.


Met meer dan 1500 concerten in de beroemdste concertzalen is Joris Van Goethem internationaal bekend als vertolker van oude en hedendaagse muziek. Met zijn ensemble Flanders Recorder Quartet “Vier op ’n Rij” speelde hij in Europa, Japan, Zuid-Amerika, Korea, Taiwan, China, De Verenigde Staten, Singapore en Zuid-Afrika. Naast heel wat  opnames voor internationale radio en televisie maakte hij talrijke cd-opnames voor Deutsche Grammophon, Archiv, Aeolus, Harmonia Mundi, EMI, Opus 111, Klara en Ricercar. Hiervoor ontving hij verschillende discografische onderscheidingen en prijzen. Hij gaf masterclasses voor blokfluit, traverso en ensembles in alle hoeken van de wereld en wordt ook regelmatig uitgenodigd voor verschillende zomercursussen.

Zijn arrangementen vonden hun weg naar Hollywood en werden ook gepubliceerd bij Heinrichshofen, Ascolta en De Haske.